escelje, escelje ambasador, evropska unija, eu, evropski parlament, ambasador, ambasadorka, šola ambasador, šola ambasadorka, šola ambasadorka evropskega parlamenta, šola ambasador evropskega parlamenta UDELEŽBA NA MEDNARODNI KONFERENCI ZA MLADE V  LJUBLJANI | Šola ambasadorka Evropskega parlamenta - Ekonomska šola Celje

Neprofitna mladinska organizacija Evropski mladinski parlament je v Ljubljani organizirala petdnevno mednarodno konferenco za mlade med 17. in 22. avgustom 2018.
Program je bil zastavljen kot simulacija dela Evropske komisije, združila je preko 200 mladih iz celotne Evrope. Udeleženci smo preko debat izmenjali mnenja o aktualnih družbenih problemih in iskali rešitve.
Evropski mladinski parlament nam je predstavil in omogočil javno nastopanje, ekipno delo in medkulturno sodelovanje, hkrati pa smo navezali stike in stkali mnoga prijateljstva z mladimi iz različnih držav in preživeli teden dni v sproščenem akademskem okolju. Dogodki so potekali v angleškem jeziku, kar je bila izvrstna priložnost, da nadgradimo svoje znanje angleškega jezika.


Pa vendarle. Poznate tisti občutek strahu, ko ne veš, ali bi ali ne bi, ali bo dobro ali slabo?
Podobne občutke sem doživljal tudi jaz v času letošnjega poletja …. Naj najprej omenim zakaj. V začetku junija sem dobil vabilo profesorice, da  bi se udeležil EYP Slovenija. Kaj je to, sem se spraševal tudi sam …
Evropski mladinski parlament (European Youth Parliament – EYP) je izobraževalni program, ki združuje mladino iz celotne Evrope in ji omogoča diskusijo o aktualnih problemih, s katerimi se soočata Evropska unija in svet. Parlament si prizadeva za evropsko enotnost, poskuša približati druge kulture mladim in spodbuja neodvisno in kritično mišljenje med mladimi ljudmi. To je program za mlade od mladih.
In udeleženec tega programa in dogodkov, EYP Ljubljana 2018, sem bil tudi jaz.
Konference, razpravljanje o problemih EU, izmenjava mnenj in stališč … in še veliko VEČ!
Bolj kot dogodek so pomembni ljudje …
Katja iz Ljubljane, Ana iz Bukarešte, Tea iz Zagreba, Marlen iz Amsterdama, Iva iz Beograda, Bryn iz Londona … in še kdo. EYP je bilo zame veliko več kot le konferenca, pri kateri blestiš, ko imaš govor, potem pa vsak odide nekam po svoje. Bilo je blestenje, a tisto iz srca, bili so pogovori, neprespane noči, potoki solz in vreče smeha, ogromno zabave in še in še bi lahko našteval … To je zame EYP! In če moram za vse to uporabiti le eno besede, mi niti ni potrebno dosti razmišljati katero, to je DRUŽINA. Hvala vsem in vsakemu posebej, da ste in boste še dolgo del mojega srca.
Če me kdo vpraša, o čem vse smo debatirali in do kakšnih ugotovitev in sklepov smo prišli, niti ne znam natančno povedati. Vem pa nekaj drugega. Vem, da sem dobil tisto najpomembnejše v življenju, dobil sem nove prijatelje!
Zagotovo sem bogatejši, …  tudi v premagovanju strahu pred neznanim.

Gregor Lončar, dijak 2. a,
predstavnik EŠC na EYP, Ljubljana, avgust 2018

Dostopnost