escelje, escelje ambasador, evropska unija, eu, evropski parlament, ambasador, ambasadorka, šola ambasador, šola ambasadorka, šola ambasadorka evropskega parlamenta, šola ambasador evropskega parlamenta Obisk Evropskega parlamenta v Strasbourgu | Šola ambasadorka Evropskega parlamenta - Ekonomska šola Celje

Utrip Evropskega parlamenta, druženje z mladimi iz cele Evrope in sklepanje novih poznanstev, raziskovanje mesta Strasbourg …

Vse to in še več so doživeli Nina Lesjak iz 4. b, Jasna Kovačič iz 4. c in Gregor Lončar, 3. a-razreda, ki so se 28. 11. 2018 odpravili skupaj z ostalimi udeleženci iz Slovenije na zasedanje Evropskega parlamenta.

Vtise sta strnila Nina Lesjak in Gregor Lončar. Prisluhnimo jima …

V okviru projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta smo se trije dijaki, Nina Lesjak, Jasna Kovačič in Gregor Lončar v spremstvu profesorice Barbare Kvas Ocvirk odpravili v Strasbourg. Na naši poti so se nam pridružili še dijaki  Gimnazije Lava, GCC, Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo, ŠC Velenje in I. gimnazije Maribor. Naša pot nas je vodila čez Avstrijo, Nemčijo vse do Francije, ki je bila oddaljena dolgih 12 ur vožnje. Že na avtobusu smo morali sestaviti skupine, v kateri smo bili dijaki iz različnih šol, naša naloga pa je bila odgovoriti na vprašanja, ki smo jih dobili in jih kasneje predstaviti ostalim dijakom.
Že prvi dan smo se sprehodili po ozkih ulicah Strasbourga, ki so bile zelo lepo okrašene. Praznično vzdušje je bilo res na vrhuncu. Ogledali smo si zgodovinsko središče Le Petite, božansko katedralo Notre-Dame in še mnogo drugega. Po napornem dnevu smo komaj čakali večerjo in toplo posteljo.
Drugi dan smo se prebudili v megleno jutro. Ta dan je bil najpomembnejši, saj smo obiskali parlament. Najprej nas je čakala varnostna kontrola, nato pa razdelitev po skupinah glede na temo, ki smo jo imeli. V parlamentu smo bili dijaki iz vseh držav članic EU, kar je bilo zelo zanimivo, saj nas je bilo res veliko. Za začetek smo se vsi zbrali v veliki dvorani in sledile so predstavitve držav ter razlaga navodil za potek dela skozi celoten dan. Sledilo je kosilo in skupno reševanje kviza o EU. Posebnost kviza je bila v tem, da je bilo vsako vprašanje napisano v drugem jeziku. Ker časa ni bilo veliko, smo takoj nadaljevali z naslednjo aktivnostjo – sledile so razprave o različnih problematikah, ki se tičejo vseh nas. Naša tema so bili obnovljivi viri. Na podlagi podanih predlogov smo morali izbrati najboljše in določiti vodjo ter zapisnikarja, ki sta v nadaljevanju morala to predstaviti komisiji in ostalim dijakom. Še zadnjič smo zasedli stolčke poslancev in glasovali za najboljše predloge, ki so bili izbrani s strani skupin.
Na koncu so sledili še finale kviza Evrogame, evropska himna ter poslovilni govor.
Zjutraj smo Strasbourgu pomahali v slovo. Izkušnja je bila nepozabna, saj smo lahko za en dan postali poslanci in se preizkusili v njihovi vlogi. Strasbourg nam je prinesel nova poznanstva, znanja in doživetja. Hvala, Evropska unija, ker podpiraš nas mlade!

Nina Lesjak

 

Naša nova izkušnja se je začela z dolgo vožnjo proti Franciji.  Potovali smo skupaj z dijaki ostalih srednjih šol – Celja, Velenja in Maribora. Že na poti smo sklepali nova poznanstva in prijateljstva. 

V Strasbourg smo prispeli v zgodnjem popoldnevu, tako da smo si imeli čas ogledati nekatere znamenitosti in občudovati novoletno vzdušje.

Naslednji dan je bil za nas zelo pomemben, saj nas je čakalo delo v Evropskem parlamentu. Po jutranji kavici smo se začeli zbirati v skupine, v katerih smo cel dan obravnavali določeno tematiko. Naša šola se je ukvarjala s problematiko onesnaževanja okolja. Vprašanja, ki smo si jih zastavljali in na katere smo iskali odgovore so bila: Kam nas pelje naše ravnanje? Smo že prekoračili vse meje »normalnega«? V kakšnem svetu bodo živeli naši otroci leta 2050? 

Po izmenjavanju idej in iskanju rešitev je sledilo glavno zasedanje General Assembly, na katerem je vsaka skupina predstavila rešitve problema.

Naše skupina je predlagala naslednje rešitve:

  • ključna je izobrazba otrok. Že od rojstva naprej jih je potrebna vzgajati ,da je čuvanje narave nekaj najbolj pomembnega na planetu;
  • plastiko, ki jo proizvajamo, bi lahko zmleli in iz nje naredili zidake, ki bi bili dober material za gradnjo ter bi lahko zamenjala današnjo opeko;
  • v trgovinah bi lahko namesto sedanjih vrečk, uporabljali vrečke iz starih oblačil

ter še mnoge druge.

Obisk in sodelovanje na zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu je bilo za nas res lepo doživetje in obenem spoznanje, da je težko biti poslanec in neutrudno iskati rešitve za boljši svet.

Mladi smo imeli veliko dobrih idej za ohranitev okolja, a če so nas starejši slišali, je vprašanje. Upajmo, da bodo kako našo idejo uporabili za lepšo in čisto Evropo.

Gregor Lončar

Dostopnost