escelje, escelje ambasador, evropska unija, eu, evropski parlament, ambasador, ambasadorka, šola ambasador, šola ambasadorka, šola ambasadorka evropskega parlamenta, šola ambasador evropskega parlamenta 30 let od padca Berlinskega zidu | Šola ambasadorka Evropskega parlamenta - Ekonomska šola Celje

9. novembra pred tridesetimi leti je padel Berlinski zid. Nihče si ni znal predstavljati, da bo konec smrtonosne žičnato-betonske gmote v novi evropski pomladi narodov pomenil tudi začetek konca Sovjetske zveze in drugih komunističnih držav v Evropi.

9. 11. 1990 je zgodovinski dan. NDR je oznanila, da so njene meje odprte za vse, odlok je stopil v veljavo takoj. Vrata v zidu so odprta, so sporočili novinarji. Tisoči so se zgrnili čez obzidje, proslavljali, jokali in plezali čez zid. Ovira med Z in V Berlinom se je zrušila, komunistični režimi so počasi pričeli propadati. Fizične meje so postopoma izginile, a so tiste v glavah ljudi vztrajale dalje. Posamezniki si še vedno težko predstavljajo, da je V Berlin sestavni del Berlina.

Padec zidu je postal pomemben dogodek v svetovni zgodovini. Spominjamo se ga vsako leto vsi v EU.

Dostopnost