escelje, escelje ambasador, evropska unija, eu, evropski parlament, ambasador, ambasadorka, šola ambasador, šola ambasadorka, šola ambasadorka evropskega parlamenta, šola ambasador evropskega parlamenta Ob 1. decembru – svetovnem dnevu aidsa | Šola ambasadorka Evropskega parlamenta - Ekonomska šola Celje

1.december, svetovni dan aidsa, je zgovoren opomin vsakomur, kako pomembna je enakost in dostopnost odkrivanja ter in dobrega zdravljenja vseh.

Letošnji svetovni dan boja proti aidsu je zaznamovan s pandemijo sars-cov-2.

V Sloveniji so letos do 20. novembra zabeležili 28 novih diagnoz okužbe s HIV, šest manj kot lani celo leto in manj kot v katerem koli letu v zadnjem desetletju. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji manj kot 1000 oseb s HIV, med njimi pa približno petina za to okužbo še ne ve. Zato ostaja okužba s HIV pomemben javno-zdravstveni problem.  Po podatki o novih okužbah s HIV je šest okužb pri ženskah in 22 pri moških, od tega pri dvanajstih, ki imajo spolne odnose z moškimi, kar je letos manj kot leta doslej, kar je zasluga velike dostopnosti za testiranje in zdravljenja po določitvi diagnoze.

Več o AIDSU dodajamo … na tej povezavi.

Dostopnost