escelje, escelje ambasador, evropska unija, eu, evropski parlament, ambasador, ambasadorka, šola ambasador, šola ambasadorka, šola ambasadorka evropskega parlamenta, šola ambasador evropskega parlamenta PRAVICE MANJŠIN – pogovor z MILANOM BRGLEZOM | Šola ambasadorka Evropskega parlamenta - Ekonomska šola Celje

Manjšina je skupina, ki je podrejena ostali številčni populaciji države in je v nedominanti poziciji, sestavljajo jo državljani, ki imajo posebne etnične, verske ali jezikovne značilnosti in kažejo občutek solidarnosti z namenom ohranjanja svojih značilnost.
Narodna manjšina je kategorija oseb, ki se identificirajo kot pripadniki specifične etnične skupine, ki oblikuje številčno šibkejšo skupino v celotni državi, čeprav lahko oblikujejo večjo skupino v regiji, teritorialno ali ustavno definirano ali ne, naseljeno večinoma s pripadniki etnične skupine.
Etnično manjšino se označuje kot osebe, ki si medsebojno delijo določene jezikovne, kulturne, ali verske vezi, različne od večine populacije, ki z izražanjem vezi v javnosti zasebno ali individualno in so prisotne etnične skupe, ki si želijo lastne identitete.
Pri nas imamo močno etično skupino Romov, ki so socialno izključeni, so marginalizirani, a so Romi nepogrešljiv del evropskega kulturnega prostora.
Če bi odločali, bi omogočili zaposlovanje Romov z enakim plačilom kot ne-Romov, zakaj je toliko neenakosti?
Če bi odločili, bi otroke enakopravno vključili v izobraževalne institucije.
V OŠ se pojavlja diskriminacija učiteljev in učencev, če bi odločali bi poskušali urediti odnose med vsemi deležniki v izobraževanju.

Julijana Medina Omerovic

Dostopnost