escelje, escelje ambasador, evropska unija, eu, evropski parlament, ambasador, ambasadorka, šola ambasador, šola ambasadorka, šola ambasadorka evropskega parlamenta, šola ambasador evropskega parlamenta Dan pozdrava | Šola ambasadorka Evropskega parlamenta - Ekonomska šola Celje

Prvič so svetovni dan pozdrava praznovali 1973, pobudnika sta bila Brian in Michael McCormack. Danes se svetovnega dneva spominjajo v okoli 180 državah. Pravila dneva  ostajajo enaka, pozdraviti je potrebno vsaj deset ljudi in poskusiti reševati konflikte s sporazumevanjem in pogovorom. Osebna komunikacija je tista, ki ohranja mir.

V času epidemije se je tudi klasično rokovanje spremenilo.


foto in montaža: Sanja M.

Pozdrav vodi do boljših odnosov in je v našem življenju zelo pomemben. Pozdravljamo z namenom, da izkažemo dobrodošlico, pozornost, zaželenost in gostoljubje. Pozdravi se razlikujejo tudi glede na starost pozdravljajočih, saj se mladi drugače pozdravljajo od starejših.
Pozdravi so lahko formalni ali neformalni, kdaj uporabimo katerega je zapisano tudi v bontonu, nekakšnih navodilih vedenja. V poslovnem svetu, na javnih mestih, v neznanem okolju pozdravljamo z ‘dober dan’, ‘dober večer’ in ‘dobro jutro’ do 8. ali 9. ure zjutraj. Neformalni pozdravi kot so serbus, živjo, halo, zdravo, čao, ki  so dovoljeni samo pri neformalnih stikih, torej med prijatelji, znanci in sorodniki, nikakor ne smemo pozdravljati učiteljev in drugih starejših.

Vedno pozdravi tisti, ki vstopi v prostor ali je prisedel. Pozdravimo tudi neznance, ki jih srečamo v dvigalu, na stopniščih, v čakalnicah, trgovini. Pozdravimo glasno in razločno, pozdravljenega pogledamo v oči in pokimamo v znak spoštovanja.

Pravila so nasprotna kot pri rokovanju.  Prvi pozdravi podrejeni nadrejenega, moški žensko oziroma mlajši starejšega.

Pozdravljanje s polnimi usti, rokami v žepu, brez očesnega stika ali med žvečenjem žvečilnega gumija ni zaželeno. Pozdravljanje je vljudno, odzdravljanje je dolžnost, torej če nas nekdo pozdravi, mu moramo odzdraviti. Bodimo prijazni – saj ne želimo, da bi si kdo ustvaril napačen vtis o nas?

POZDRAVI V NEKATERIH JEZIKIH

Pozdrav v nemškem jeziku= hallo ali guten tag (dober dan)
Pozdrav v francoščini = bonjour
Pozdrav v ruskem jeziku = (izgovori »zdras-TVUY-te«, dobesedno pomeni biti zdrav)
Pozdrav v nizozemščini = hallo
Pozdrav v japonščini = konnichi wa
Pozdrav v španščini = hola
Pozdrav v grščini = (izgovori »yia-tako«)
Pozdrav v Latin = ave, Salve, salvete
Pozdrav v hindijščini = Namaste
Pozdrav v arabščini = salam, ALI wa Salam aleikum (dobesedno »mir bo na vas«), ali Ahlen, ahlan, ahalan
Pozdrav v italijanščini = ciao ali Buongiorno (dober dan)
Pozdrav v mandarinščini = ni Hao

Dostopnost