escelje, escelje ambasador, evropska unija, eu, evropski parlament, ambasador, ambasadorka, šola ambasador, šola ambasadorka, šola ambasadorka evropskega parlamenta, šola ambasador evropskega parlamenta Odziv na vojno v Ukrajini – razprava z J. Lenarčičem | Šola ambasadorka Evropskega parlamenta - Ekonomska šola Celje

Državljanska vojna v Ukrajini se je pričela leta 2014 z razglasitvijo Ljudske republike Doneck in Ljudske republike Luganska in od takrat potekajo oboroženi boji različnih intenzivnosti, od februarja 2022 je vojna eksplodirala na najbolj grovit način. 

Vojna pušča za seboj veliko beguncev, mrtvih med vojaki in civilnim prebivalstom. Poročila iz vojnih področij spremljamo redno, a večkrat slišimo precej neverjetna sporočila. Počasi smo se naučili ločiti prave novice od lažnih.

Če bi mi odločali, bi poslali na vojno območje več novinarjev, ki bi verodostojno poročali o vojni.

Imamo nekaj dobrih novinarjev (vojnih dopisnikov) Areh, Valenčič, Hladnik Miharčič, Švegl in še kdo bi se našel. Areh in  Šveglova sta se (se še) oglašala iz Ukrajine, njujna poročila so dokaj realna, a tuji mediji, predvsem Ruski in Ukrajinski poročajo precej pristrnsko. Domači mediji vedno poročajo, tako kot vidijo sami vojno stanje ali kako naj bi bilo.

Vojaški spopadi so iz tedna v teden bolj kruti, vedno več je mrtvih, notranje in zunanje razseljenih oseb, da o skupnih grobiščih ne govorimo. Včasih imamo občutek, da se ponavlja genocid  iz Bosne. Nacionalna čiščenja, uboji, posilstva in skupni grobovi.

Zanima nas, kako končati nesmiselno vojno? Razumemo, da imata obe strani vsaka svoj prav. S pogovori se lahko veliko sporov reši. Ali res ne zmoreta toliko poguma in stopiti korak nazaj, poiskati spravo in poskusita ponovno zaživet v miru?

Kakor koli bi se odločili, vedno bi zagovarjali dialog. Pa smo ga zmožni?

Domen, Julija

 

Zdi se mi da je g. Lenarčič večinoma pohvalil, koliko EU pomaga Ukrajini in zdelo se mi je, kot da je njemu ta pomoč dovolj. Zdi se mi, da bi lahko storili veliko več kot le denarna in vojaška pomoč ter sankcije Rusije, saj te ne pomagajo dovolj. Hkrati pa razumem, da smo trenutno v težkem položaju, saj če EU naredi napačen korak, se lahko s tem sproži tretja svetovna vojna. Zato vem, da mora EU paziti in dobro razmisliti o svojih dejanjih in njihovih posledicah, saj moramo najprej poskrbeti zase in za svojo varnost, vendar si vseeno želim, da bi lahko storili več kakor to, kar počnemo sedaj.  

Marija Žugič

Dostopnost