escelje, escelje ambasador, evropska unija, eu, evropski parlament, ambasador, ambasadorka, šola ambasador, šola ambasadorka, šola ambasadorka evropskega parlamenta, šola ambasador evropskega parlamenta Ekskurzija v Bruselj, Luksemburg in Strasbourg | Šola ambasadorka Evropskega parlamenta - Ekonomska šola Celje

Potovanja sodijo med najlepše življenjske izkušnje. S tem se po odlični ekskurziji v Bruselj, Strasbourg in Luksemburg strinjamo tudi dijaki in dijakinje Ekonomske šole Celje. Ob dolgi vožnji, obiskih v parlamentu, muzejih, spoznavanju evropskih poslancev in samih institucij so nas spremljale profesorici Mojca Knez Šket, mag. Helena Mešnjak in naša ravnateljica Bernarda Marčeta.

Za rahlo zavist tistih, ki niso bili z nami, je poskrbel dijak Gregor Lončar iz 3. a-razreda, ki je pridno snemal vlog z naslovom Ekonomska ga vloga.

#ekonomska ga vloga – prvič

 

#ekonomska ga vloga – drugič

 

#ekonomska ga vloga – tretjič

 

#ekonomska ga vloga – četrtič

 

Naše potovanje se je je pričelo v nedeljo, 5. 11. 2018, po obilnem kosilu. Pred nami je bilo 18 ur vožnje, 6 različnih držav, 4000 kilometrov in 5 dni nepozabnih druženj, ogledov, pridobivanja novih znanj in tudi zabave.

Po osemnajstih urah vožnje smo prispeli prispeli v Belgijo do znamenitega Atomiuma, ki je bil v Bruslju postavljen za svetovno razstavo leta 1958. Sprehodili smo se skozi jutranji Bruselj in obiskali Evropski parlament, Evropsko komisijo ter Hišo evropske zgodovine.

Predaval in vodil nas je gospod Andrej Černigoj, ki je slovenski pomočnik evropskega poslanca gospoda Lojzeta Peterleta. Dan smo preživeli v institucijah Evropske unije. Obiskali smo komisariat, kjer so nas sprejeli asistenti gospe Violete Bulc. Predstavili so nam delo Evropske komisije in delo gospe Bulčeve.
V Evropskem parlamentu sta nas sprejela gospoda Janez Volk in Lojze Peterle. Predstavila sta nam delo poslancev, posebej še delo gospoda Peterleta.

Naslednji dan, v torek, 5. 11. 2018, smo ponovno odšli v Evropski parlament, da bi njegove naloge spoznali še bolj podrobno. Ker sodelujemo v projektu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, smo pripravili in posneli intervju z gospodom Peterletom. Dijakinji 2. e-razreda, Claudia Rutar in Tamara Pinter, sta ga povprašali o politični karieri, delovanju parlamenta in njegovi vlogi parlamentarca.

Intervju z evropskim poslancem Lojzetom Peterletom

Dijakinje in dijaki Ekonomske šole Celje so se ob obisku Evropskega parlamenta v Bruslju srečali z evropskim poslancem Lojzetom Peterletom in z njim posneli intervju. @Evropski parlament Slovenija

Objavil/a Ekonomska šola Celje, Gimnazija in srednja šola dne Torek, 06. november 2018

 

Po politično obarvanem dopoldnevu smo se na hitro zapeljali še do peščene plaže pristanišča ZeeBrugge, si ogledali mesto Brugge, večer pa končali s sprehodom po centru Bruslja.

Tretji dan, v sredo, 7. 11. 2018, smo dan začeli z obiskom zgodovinskega kraja Waterloo, mesta zadnje Napoleonove bitke. Prehodili smo več kot 200 stopnic in se povzpeli na Levji hrib, od koder naj bi Napoleon vodil zadnjo bitko.
Po več kot 200 stopnicah smo se povzpeli na Levjo goro, kjer lev predstavlja mogočnega Napoleona, čeprav je ravno tu izgubil svojo zadnjo bitko. Hrib ponuja razglede na vse strani mesta, spodaj pa se nahaja tudi muzej Napoleonu v čast.

V popoldanskih urah smo prispeli v Luksemburg, kjer smo obiskali Evropski parlament – Schumanovo stavbo in Evropski direktorat za prevajanje, kjer smo se tudi sami preizkusili v znanju tujih jezikov. Po večernem ogledu centra Luksemburga smo se odpeljali proti Strasbourgu.

Zadnji dan našega popotovanja, četrtek 8. 11. 2018, smo si ogledali še Evropski parlament v Strasbourgu, palačo Sveta Evrope, kjer so nam predstavili film o delu in dosežkih te institucije. Bili smo priča zasedanja parlamentarcev v dvorani Hemicycle.

Po zanimivem ogledu mesta Strasbourga, slikanju znamenitosti in druženju s prijatelji, se je naše potovanje bližalo koncu.

V večernih urah smo se odpravili proti domu. Na dolgi vožnji smo podoživljali čudovite trenutke našega potovanja, ki jih nihče od nas ne bo pozabil. V Celje smo se vrnili polni spominov, novih prijateljstev, svežih znanj in izkušenj.

Zahvaljujemo se evropskemu poslancu Lojzetu Peterletu za donirana sredstva za ekskurzijo. Prav tako se mu zahvaljujemo za dragoceni čas, ki nam ga je posvetil.
Pri tem ne smemo pozabiti na profesorici in gospo ravnateljico, ki so nam omogočile nepozabno izkušnjo.

Strokovna ekskurzija v Bruselj nam bo ostala v nepozabnem spominu.

Tamara Pinter in Claudia Rutar, 2. e

 

 

 

 

 

Dostopnost