escelje, escelje ambasador, evropska unija, eu, evropski parlament, ambasador, ambasadorka, šola ambasador, šola ambasadorka, šola ambasadorka evropskega parlamenta, šola ambasador evropskega parlamenta Svoboda govora in preprečevanje lažnih novic – pogovor s Tanjo Fajon | Šola ambasadorka Evropskega parlamenta - Ekonomska šola Celje

LAŽNE NOVICE IN SOVRAŽNI GOVOR

V obdobju pandemije bolezni COVID-19 se je na različnih družbenih omrežjih razpasla neprimerna, lažniva in primitiva komunikacija med nekaterimi uporabniki, ki se ob tem strahopetno skrivajo za svojo anonimnostjo.
Družbena omrežja so že nekaj let idealno orodje za širjenje sovražnega govora in lažnih novic. Problem lažnih novic in sovražnega govora je pretiran in zlorabljen.
Pravica do svobode izražanja je ena temeljnih človekovih pravic, zajema svobode misli, sprejemanje in oddajanje mnenj, ki jo moramo sprejeti kot privilegij.
Pojavlja se vprašanje o svobodi izražanja v spletnem okolju, ali naj bi država  in EU delovala kot razsodnik zoper zlorab pravice do svobode izražanja na spletnih omrežjih?
Zanima nas, kaj vi menite, je pandemija pospešila sovražni govor in širjenje lažnih novic?
Menite, da bi bilo potrebno komunikacijo na spletu strožje regulirati?
Bi potrebovali več kontrolorjev spletnih strani za določene teme? Ali jih sploh imamo dovolj?

NIKA KOVAČ, LANA JOŠOVC, DOMEN KLASIČ, MARIJA ŽUGIČ, TANJA PAPEŽ

 

Dostopnost