escelje, escelje ambasador, evropska unija, eu, evropski parlament, ambasador, ambasadorka, šola ambasador, šola ambasadorka, šola ambasadorka evropskega parlamenta, šola ambasador evropskega parlamenta Dejavnosti v okviru projekta Šola ambasadorska EP | Šola ambasadorka Evropskega parlamenta - Ekonomska šola Celje

Dejavnosti v okviru projekta Šola ambasadorska EP

Obisk v Ljubljani

V ponedeljek, 30. maja smo dijaki 1. a in 2. č obiskali HIŠO EU, kjer smo pobliže spoznali evropski parlament in njegovo delo. Svoje znanje smo preiskusili v kvizu.

Obiskali smo še evropskega poslanca dr. Milana Brgleza. Predstavil nam je delo v Eevropskem parlamentu, delo v različnih odborih, kjer deluje in povabil nas mlade k sodelovanju v Letu mladih.

Po obisku pri dr. Brglezu smo dijaki 2. č smo obiskali pravično trgovino, kjer smo spoznali pomen pravične trgovine in njihovo delo v Sloveniji. Dijaki 1. a smo se napotili v MUZEJ BANKE SLOVENIJE, kjer so spoznali delovanje centralne banke, sodelovanje z Evropsko centralno banko, kako prepoznavati denar, kaj se dogaja z strganimi in zmečkanimi evri, … Predstavili so nam slovenski denar od bonov do evrov, spominske evrske kovance in najbolj zanimivo – ugotavljali smo težo zlate palice. Zelo zanimiv je bil poseben stol, narejen iz razrezanih in uničenih evrov. Stol je bil zelo udoben.

Dan, ki smo ga preživeli v Ljubljani, je bil poln novih in zanimivih spoznanj.

Evalvacija dela za šolsko leto 2021/2022

Skozi vse leto smo bili dejavni. Udeleževali smo se razprav, organizirali smo dogodke, okrogle mize in še kaj.

Ob koncu šolskega leta smo Julijana, Marija, Tanja in Domen, skupaj z našo mentorico mag. Heleno Mešnjak, z veseljem naše delo predstavili gospe Maji Mezg iz EPAS-a.

Obisk Evropske vasi

Vsako leto smo aktivno sodelovali pri projektu Evropska vas. Tudi v letošnjem letu smo se projektu priključili in za predstavitev dobili Rusijo. Zaradi dogodkov, ki so se v tem času zgodili, smo od projekta odstopili.

Seveda pa smo se udeležili zaključne prireditve, ki se na Dan Evrope odvija v središču Celja.

Kviz o poznavanju EU

Ob dnevu Evrope smo pripravili kviz o poznavanju Evropske unije. Tekmovanja so se udeležili dijaki vseh oddelkov. Zmagovalci so postali dijaki 4. a, drugi so bili dijaki 1. e, tretje pa dijakinje 3. a.

Vsem čestitamo za pokazano znanje!

Predstavitev EU

Ob dnevu Evrope smo prpravili predstavitev EU od prvih idej do danes. Predstavitev je pripravila Nika Košir, dijakinja zaključnega letnika. Predstavitve se je udeležeilo 30 dijakov.

Moja izkušnja v projektu Erasmus+

Mobilnost je bila zame izjemna izkušnja. Imela sem priložnost spoznati novo kulturo in drugačen življenjski slog. Videla sem velik del Barcelone in veliko njenih znamenitih zgradb, obenem pa sem pridobila tudi nove veščine.
Z izobraževanjem sem lahko uporabila in širila svojo domišljijo, se izboljšala v javnem nastopanju in uporabi angleščine. Na splošno so mi bile delovne naloge všeč, potisnile so me izven moje cone udobja in mi pomagale odkriti novo plat sebe.
Zdi se mi, da mi je ta projekt dal možnost rasti, bolje spoznati samo sebe in mi dal več samozavesti, kot sem je imela prej. Z veseljem bi izkušnjo ponovila.
 
Marija Žugič, 3. a

Odziv na vojno v Ukrajini – razprava z J. Lenarčičem

Državljanska vojna v Ukrajini se je pričela leta 2014 z razglasitvijo Ljudske republike Doneck in Ljudske republike Luganska in od takrat potekajo oboroženi boji različnih intenzivnosti, od februarja 2022 je vojna eksplodirala na najbolj grovit način. 

Vojna pušča za seboj veliko beguncev, mrtvih med vojaki in civilnim prebivalstom. Poročila iz vojnih področij spremljamo redno, a večkrat slišimo precej neverjetna sporočila. Počasi smo se naučili ločiti prave novice od lažnih.

Če bi mi odločali, bi poslali na vojno območje več novinarjev, ki bi verodostojno poročali o vojni.

več…

NAPOVEDNIK

  • Ni dogodkov
Dostopnost