escelje, escelje ambasador, evropska unija, eu, evropski parlament, ambasador, ambasadorka, šola ambasador, šola ambasadorka, šola ambasadorka evropskega parlamenta, šola ambasador evropskega parlamenta Dejavnosti v okviru projekta Šola ambasadorska EP | Šola ambasadorka Evropskega parlamenta - Ekonomska šola Celje

Dejavnosti v okviru projekta Šola ambasadorska EP

Kamenčki prijaznosti

13. november je mednarodni dan prijaznosti, ki ga v Sloveniji zaznamujemo zadnjih nekaj let. Uradni nosilec projekta je Humanitarček, ki si želi, da bi prijaznost preprosto postala del našega vsakdana. Mednarodni dan prijaznosti obeležujemo od leta 1998, ko je bila podpisana deklaracija o prijaznosti. Prve države, ki so ga obeležile so bile Kanada, ZDA in Singapur. Vsako leto na ta dan z deljenjem rumenih rož poudarjajo potrebo po preprostih dejanjih, s katerimi polepšajo življenje drug drugemu.

13. november je dan, ko poskušamo biti prijazni. Leta 2014 so z umetniško šolo Šola Umetnosti & Galerija Atilem – Art School & Gallery Atilem pod mentorstvom Melite Ragolič pripravili prve kamenčke z dobrimi mislimi za bolnike z multiplosklerozo, ki so poželi veliko navdušenje, zato so se odločili, da tradiconalne rumene rožice, ki so del praznovanja Mednardonega dneva prijaznosti v tujini – nadomestijo s kamenčki. Siv, neugleden kamenček, oblečen v barve da pozitivne misli in nariše nasmeh na obraz prav vsakemu, ki ga prejme. Poleg vsega je trajnejši od rumenih rožic.

Pridružujemo se akciji, kjer sodeluje že čez 30.000 mladih – to je največja tovrstna akcija barvanja kamenčkov na svetu.

PREDAVANJE IN DELAVNICA O JEZIKIH

Povabili smo  g. Mateja Škorjaka, ki je predstavnik za jezike/Language Officer; Območna enota Generalnega direktorata za prevajanje/DGT Field Office, Ljubljana.

Pripravil je zelo zanimivo predavanje o svetovnih in evropskih jezikih, o izumiranju jezikov in o pomenu jezikov na kulturnem področju. Presenetila nas je, da je na svetu več kot 7000 jezikov. Veliko jezikov je že izumrlo in še jih bo. Predstavil nam je različna jezikovna sporočanja in pomen jezikov v vsakdanjem življenju. Ena izmed posebnosti je celo sporazumevanje z žvižganjem na španskem otoku, ki se ga še vedno učijo v šolah, vendar ga v praksi ne uporabljajo.

Pogovarjali smo se o različnih oblikah prevajanj, o prevajalcih in njihovem delu, o znanju jezikov in pomenu maternega jezika.

Po predavanju je sledila še delavnica, kjer smo se praktično preizkusili v prevajanju iz angleščine in nemščine.

OBISK ZAGREBA

Obiskali smo sosednjo Hrvaško, njihovo hišo – KUČO EUROPE. Povedali so, da se bodo naslednje leto selili v nove prostore, sicer pa bi bili veseli, če bi sodelovali tudi z našo šolo. Sprehodili smo se po mestu in spoznavali zanimivosti mesta.

Prvi sestanek EPAS

Mladi ambasadorji smo k delu povabili nove člane. Odziv je bil dober, tako da nas bo letos kar 17 iz vseh letnikov in programov naše šole. Seznanili smo se z dosedanjim sodelovanjem v projektu. Dogovorili smo se, kaj in kako bomo delali v tem letu. Lansko šolsko leto smo bili zelo uspešni, zato pričakujemo prijavo za sodelovanje v animaciji Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Ker smo prejeli sredstva od enega izmed naših evropskih poslancev, v marcu 2024 načrtujemo obisk Evropskega parlamenta v Bruslju.

VOZIM, VENDAR NE HODIM

K nam je prišla predavateljica iz Zavoda Vozim, ki je predstavila svojo zgodbo, kako je postala paraplegičarka oz. kako je pristala na invalidskem vozičku po hudi prometni nesreči. Popeljala nas je skozi nekaj nasvetov o varni vožnji, predstavila statistiko o prometnih nesrečah … Gospa je skozi svojo zgodbo poskušala sporočiti, kako pomembna je uporaba varnostnega pasu v avtu. Gostja je predstavitev zaključila z besedami: »Upam, da moja zgodba ne bo vaša zgodba.«

Nina

EVROPSKI DAN JEZIKOV

Ekonomska šola Celje že vrsto let dijake ozavešča o jezikovni raznolikosti in jih spodbuja k učenju tujih jezikov. Tudi v tem šolskem letu smo raziskovali različne jezike in tako 26. septembra odkrivali čarobnost jezika, skritega v poeziji. Čeprav poezija velja za eno od najbolj zapletenih in ustvarjalno najvišjih literarnih oblik, lahko številni verzi služijo kot odlično jezikovno orodje za učenje novih besed, fraz in glagolskih oblik, ali pa preprosto za to, da začutimo pravo melodiko in ritem jezika. Dijaki smo tuja besedila znanih pesnikov prevedli v slovenščino in z njimi okrasili pano šolske avle.

Mojca

SPOZNAVAMO CELJE

Sprehodili smo se skozi mestno središče in spoznavali kulturne značilnosti Celja. Seznanili smo se z nemškim vplivom v mestu pred prvo svetovno vojno in med obema vojnama ter posledicami. Obiskali smo kulturne spomenike v mestu in se pogovorili o njih. Ustavili smo se tudi v Zgodovinskem arhivu Celje, kjer smo se seznanili z gradivi, ki jih hranijo. Prikazali so nam, kako restavrirajo poškodovane knjige.

Zala

DAN ŠPORTA

Dan športa smo obeležili z aktivnostmi v naravi. Ena skupina aktivistov je šla na pohod do Šmartinskega jezera, kjer so se pomerili na medrazrednih spoznavnih igrah, drugi pa sta se povzpeli na bližnja hriba, in sicer na Goro Oljko in Brnico. Nekaj nas je odšlo na daljši sprehod ob reki Savinji, in sicer proti Laškemu. Dan smo izkoristili za druženje s sošolci in z našimi mentorji.

Lars

OBISK POLICIJSKE AKADEMIJE

Mladi ambasadorji iz programa tehnik varovanja smo obiskali Policijsko akademijo Tacen, kjer so nam predstavili delo prometnega policista, specialca in način izobraževanja. Spoznali smo kriminalista, ki je z nami delil svoje delovne izkušnje v Europolu.

Stefan

NAPOVEDNIK

  • Ni dogodkov
Dostopnost