escelje, escelje ambasador, evropska unija, eu, evropski parlament, ambasador, ambasadorka, šola ambasador, šola ambasadorka, šola ambasadorka evropskega parlamenta, šola ambasador evropskega parlamenta Obisk državnih institucij v Ljubljani | Šola ambasadorka Evropskega parlamenta - Ekonomska šola Celje

V torek, 30. 1. 2024, smo v Ljubljani obiskali Cankarjev dom, Parlament RS in Računalniški muzej.

Najprej smo odšli v Cankarjev dom, kjer sem na začetku mislila, da bo dolgočasno, ampak sem se zmotila. Tam nas je sprejela zelo prijazna hostesa in nam razkazala tri dvorane.  Prva je bila Gallusova dvorana v pritličju in je poimenovana po skladatelju Jakobu Petelinu Gallusu, druga Linhartova v kleti, po dramatiku Antonu Tomažu Linhartu in Kosovelova dvorana, prav tako v kleti, po pesniku Srečku Kosovelu. Vse dvorane so bile zanimive, saj so bile urejene po obdobjih, v katerih so umetniki živeli. Posebej nenavadna je bila Linhartova dvorana, ki je roza barve, nad njo pa so bančni sefi. V podzemnih prostorih so stropi nizki, saj jih je arhitekt Edo Ravnikar načrtoval sproti, medtem ko so gradili. Zaradi tega imajo glavni hodniki na stropih ogledala, da bi izgledalo večje. Vse dvorane so mi bile všeč, zato upam, da si bom kdaj v prihodnosti ogledala kakšno prireditev v eni od njih. 

Po Cankarjevem domu smo si ogledali parlament RS. Pri vstopu smo morali skozi telesni skener. Sprejela nas je prijazna gospa in nas peljala v manjšo sejno sobo, kjer nam je razložila delovanje parlamenta. Kasneje smo spremljali posneto parlamentarno sejo. Pogovarjali so se Prešernovih nagradah. V parlamentu je bilo lepo, in želela bi, da bi ostali dlje časa. Še posebej na parlamentarni seji. Izvedela sem tudi, da imajo sejo vsak zadnji teden v mesecu, ki traja cel teden od 9. do 22. ure.

Nazadnje smo obiskali še računalniški muzej. Najprej smo imeli predstavitev o njihovi najnovejši razstavi Steklena soba –  napačne informacije. Pogovarjali smo se o tem, kako se vse pogosteje pojavljajo lažne novice in da moramo tudi mi, kot aktivni državljani, poskrbeti, da bo tega manj. V drugem delu so nam pokazali nekatere primerke, ki so spremenili družbo iz analogne v digitalno. Ogledali smo si prve računalnike v Sloveniji in igrali igrice. Pokazali so nam tudi, kako so se nalagale igrice s kaset na računalnik. Muzej je bil zanimiv in poučen. Predstavitev računalnikov mi je bila fascinantna, saj sploh nisem vedela, da toliko tega obstaja. Edina slaba stvar je, ker smo muzej obiskali, ko smo že vsi bili utrujeni in nismo mogli tako zbrano slediti predstavitvi.

Medina, 3. a

Dostopnost