escelje, escelje ambasador, evropska unija, eu, evropski parlament, ambasador, ambasadorka, šola ambasador, šola ambasadorka, šola ambasadorka evropskega parlamenta, šola ambasador evropskega parlamenta PREDAVANJE IN DELAVNICA O JEZIKIH | Šola ambasadorka Evropskega parlamenta - Ekonomska šola Celje

Povabili smo  g. Mateja Škorjaka, ki je predstavnik za jezike/Language Officer; Območna enota Generalnega direktorata za prevajanje/DGT Field Office, Ljubljana.

Pripravil je zelo zanimivo predavanje o svetovnih in evropskih jezikih, o izumiranju jezikov in o pomenu jezikov na kulturnem področju. Presenetila nas je, da je na svetu več kot 7000 jezikov. Veliko jezikov je že izumrlo in še jih bo. Predstavil nam je različna jezikovna sporočanja in pomen jezikov v vsakdanjem življenju. Ena izmed posebnosti je celo sporazumevanje z žvižganjem na španskem otoku, ki se ga še vedno učijo v šolah, vendar ga v praksi ne uporabljajo.

Pogovarjali smo se o različnih oblikah prevajanj, o prevajalcih in njihovem delu, o znanju jezikov in pomenu maternega jezika.

Po predavanju je sledila še delavnica, kjer smo se praktično preizkusili v prevajanju iz angleščine in nemščine.

Dostopnost