escelje, escelje ambasador, evropska unija, eu, evropski parlament, ambasador, ambasadorka, šola ambasador, šola ambasadorka, šola ambasadorka evropskega parlamenta, šola ambasador evropskega parlamenta Obisk evropskih in državih institucij v Ljubljani | Šola ambasadorka Evropskega parlamenta - Ekonomska šola Celje

Konec novembra smo z 2. č in 3. c v okviru aktivnega drtžavljanstva obiskali Hišo EU in Državni parlament.

Dijaki so v Hiši EU pobliže spoznali delovanje EU in delo poslancev. Skupaj smo ugotavljali prednosti in slabosti sodelovanja v EU. Ugotovili smo, da je naša država veliko pridobila z vključitvijo v EU. Naše (ne)znanje se je pokazalo pri reševanju interaktivnega kviza. Nismo bili vsi zadovoljni z odgovori.

V Državnem parlamentu smo si ogledali hodnik s freskami in vodička nam je predstavila kratko zgodovino Slovencev. Ogledali smo si veliko dvorano, kjer zaseda državni zbor in spoznali pravila zasedanj, delovanja državnega zbora in možnost obiska in sodelovanja v obravnavah v veliki dvorani.

V parlamentarni dvorani lahko gostuje otroški parlament in kakšno posebno srečanje strokovnih skupin, ki so pomembne za državni zbor in samo državo.

Dvorane Državnega sveta nismo obiskali, ker je potekala seja. Njihova dvorana nima balkona za obiskovalce in je možen ogled samo, kadar je prazna.

Za konec  smo se sprehodili še po Ljubljani, pogledali smo spomenik vsem žrtvam, Križanke, staro Ljubljano, Trubarjevo ulico in Mesto Metelkova. Sam sprehod po mestuje bil zanimiv, ker smo si pogledali dijakom bolj neznane ulice in spomenike.

Dostopnost