escelje, escelje ambasador, evropska unija, eu, evropski parlament, ambasador, ambasadorka, šola ambasador, šola ambasadorka, šola ambasadorka evropskega parlamenta, šola ambasador evropskega parlamenta BOJ PROTI GLOBALNEMU SEGREVANJU – evropski poslanec  FRANC BOGOVIČ | Šola ambasadorka Evropskega parlamenta - Ekonomska šola Celje

12. 2. 2021 smo sodelovali v pogovoru z g. Bogovičem o boju proti globalnemu segrevanju.
Seznanil nas je z delom EU na področju globalnega segrevanja. Zelena Evropa je ena izmed perspektiv v prihodnosti,  ki zajema vse od odpadkov do uporabe alternativne energije.

Večina držav Evropske unije je izrazila podporo zvišanju cilja zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov do leta 2030 na vsaj 55 odstotkov.
Danes veliko toplogrednih plinov v ozračje spušča človek. Dejavnosti, ki povečujejo količino toplogrednih plinov, so industrija, promet in kmetijstvo. Če se njihova koncentracija v ozračju poveča, se več toplotnega sevanja odbije nazaj, kar povzroči dvig temperature na površju Zemlje.
Globalno segrevanje ozračja ima za naš planet številne negativne posledice. Izginevajo ledeniki ter led na severnem in južnem tečaju, kar vodi do dviga morske gladine. Na nekaterih predelih Zemlje se pojavljajo ekstremne vremenske razmere, kot so poplave, orkani, izjemno nizke temperature in širjenje sušnih območij in puščav. Temperaturne spremembe imajo negativen vpliv tudi na naravno ravnovesje.

Če bi jaz odločala, bi :

  1. Najprej uredila hitri javni prevoz in poskrbela za nižje cene. S tem bi privabila več potnikov in maj bi se uporabljali osebni avtomobili.
  2. Sprejela bi uredbo o najvišji možni hitrosti vožnje pa avtocestah.
  3. Uredila bi železniško infrastrukturo in več tovora usmerila na železnico.
  4. Države EU naj bi subvencionirale nakup električnih in hibridnih vozil.
  5. V Sloveniji bi pospešila graditve vetrnih elektrarn, motivirala bi državljane za nakup in uporabo obnovljivih virov energije (sonca, vetra) in zaprla bi TEŠ.
  6. Še bolj bi širila eko idej za manj embalaže, uvedla bi subvencijo za odpiranje še več trgovin brez embalaže.
  7. Kupujmo domače brez embalaže.
  8. Pravilno ravnajmo z odpadki, ločimo jih in posledično bi uvedla globe za nepravilno ločevanje odpadkov.

 

Dostopnost