escelje, escelje ambasador, evropska unija, eu, evropski parlament, ambasador, ambasadorka, šola ambasador, šola ambasadorka, šola ambasadorka evropskega parlamenta, šola ambasador evropskega parlamenta Razprava z evropsko poslanko Jovevo – Enakost med spoloma | Šola ambasadorka Evropskega parlamenta - Ekonomska šola Celje

Naši ambasadorji, Marija, Domen in Nika, so se 5. marca 2021 udeležili razprave o enakosti med spoloma z evropsko poslanko Ireno Jovevo. Razprava se jim je zdela zelo zanimiva, predlogi so jim bili všeč, prav tako odgovori poslanke. Želijo si še več takšnih srečanj.

Še naše razmišljanje:

Enakost spolov je deklarirana vrednota in cilj Evropske unije, a je še veliko dela, preden bo dosežena resnična enakost med spoloma.

Enakost žensk in moških je opredeljena v mnogih mednarodnih in domačih dokumentih, z njo se ukvarjajo številne organizacije. Enakost žensk in moških je pri nas na zakonodajni ravni zelo visoko, žal pa na mnogih področjih vsakdanjega življenja ne moremo govoriti o enaki udeležbi, zastopanosti in družbeni moči žensk in moških.

Spolna neenakost v Evropi je vse prej kot ugodna. Sicer lahko posameznica izbira, kako bo varna na življenski poti, a so podatki o nasilju nad ženskami zastrašujoči v EU in v Sloveniji.

Največ nasilja je še vedno z družini, ki se po navadi ne konča lepo. Velika je razlika za enako plačano delo med spoloma. Razlika v plači med spoloma se spreminja s starostjo  ̶   ponavadi je nižja na začetku kariere in se z leti povečuje,  a ženske zaslužijo manj.

Če bi mi odločali, bi upoštevali vso mednarodno zakonodajo in jo v celoti upoštevali, zaščitili bi ranljive skupine žensk in otrok, na glas bi pokazali in povedali, kje se pojavlja nasilje.

Storilce bi kaznovali, partnerjem in očetom bi prepovedali prebliževanje žrtvam.

V EU bi uvedli enoten plačilni sistem za oba spola.

Vsaj polovico odgovrnih mestih v EU naj bi zasedala ženske.

Razlike v plačah vodijo stopnje tveganja revščine pri starejših ženskah, kako razmišlja EU, da bo zajezila revščino?

 

Domen, Marija, Nika

Dostopnost