escelje, escelje ambasador, evropska unija, eu, evropski parlament, ambasador, ambasadorka, šola ambasador, šola ambasadorka, šola ambasadorka evropskega parlamenta, šola ambasador evropskega parlamenta 15. 9. 2021 – Stanje v EU: ima EU prave prioritete? | Šola ambasadorka Evropskega parlamenta - Ekonomska šola Celje

Ogledali smo si govor Ursule von der Leyen in pogovor s slovenskimi predstavniki v Evropskem parlamentu, 15. 9. 2021.

Predsedujoči Evropske komisije ima v Evropskem parlamentu vsako leto septembra govor o stanju v Uniji. V njem povzame dosežke iz preteklega leta in predstavi prednostne naloge za leto, ki prihaja. Predstavi ideje za oblikovanje prihodnosti EU in kako se bo Komisija spoprijela z najbolj perečimi izzivi, s katerimi se sooča Evropska unija. Predsednica EK Ursula von der Leyen se je v govoru osredotočila na pandemijo, gospodarsko okrevanje, digitalizacijo, zeleno preobrazbo, vrednote EU, posledice talibanskega prevzema oblasti v Afganistanu, globalno vlogo EU … Predsednica EK Ursula von der Leyen je največ pohval in spodbud namenila mladi generaciji, ki je bila med pandemijo prisiljena najlepša leta preživeti doma. Za to veliko žrtvovanje in tudi zaradi njihovega zavzemanja za boj proti podnebnim spremembam je predlagala, da se leto 2022 razglasi za leto mladih. Naslednji generaciji EU (prav takšno ime so simbolično nadeli tudi svežnju za okrevanje evropskega gospodarstva) je napovedala oblikovanje novega programa, podobnega Erasmusu, s katerim bi mladi dobili možnost nabiranja delovnih izkušenj v tujini. Zavzela se je tudi za krepitev socialnega stebra pravic in med drugim napovedala zakonodajo za zaščito žensk, ki so v času pandemije zaradi domačega nasilja še posebej trpele.

Glede spopada s podnebnimi spremembami predsednica komisije ni predstavila kaj bistveno novega razen poziva, da se podnebni sveženj za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov do leta 2030 sprejme čim prej.

Po koncu razprave so o ključnih poudarkih v pogovoru z naslovom Stanje v uniji: ima EU prave prioritete, spregovorili so poslanci in poslanke Evropskega parlamenta iz Slovenije Romana Tomc (ELS), Tanja Fajon (S&D), dr. Klemen Grošelj (Renew) in Franc Bogovič (EPP)  in področna strokovnjaka dr. Matej Avbelj in  dr. Marko Lovec.

 

Posnetke debate si lahko ogledate na https://bit.ly/3zbE0qv in https://bit.ly/3zbE0qv

Julijana Omerovic

Dostopnost