escelje, escelje ambasador, evropska unija, eu, evropski parlament, ambasador, ambasadorka, šola ambasador, šola ambasadorka, šola ambasadorka evropskega parlamenta, šola ambasador evropskega parlamenta Naša razmišljanja in predlogi v razpravi “Če bi jaz odločal/-a” o BREZPOSELNOSTI | Šola ambasadorka Evropskega parlamenta - Ekonomska šola Celje

Spodbujanje zaposlovanja mladih in izboljšanje prehodov iz šolanja v zaposlitev sta pomembni prednostni nalogi agende EU. Države članice so se v okviru jamstva za mlade zavezale, da bodo zagotovile, da vsi mladi, mlajši od 25 let, v obdobju štirih mesecev po tem, ko prenehajo z izobraževanjem ali postanejo brezposelni, prejmejo kakovostno ponudbo za zaposlitev, nadaljnje izobraževanje, vajeništvo ali pripravništvo. Ta zaveza je bila vključena v predlagani evropski steber socialnih pravic na poti k boljšim delovnim in življenjskim razmeram.

Pomoč mladim pri vstopanju na trg dela je ključni del politik za spodbujanje gospodarske rasti in boljših življenjskih pogojev. Zaposlitev je prvi pogoj za vključitev v družbo, saj imeti službo pomeni, biti odrasla oseba, imeti samospoštovanje, denar, biti neodvisna oseba in imeti možnost za razširitev družbenih stikov. Mladi, ki nimajo dostopa do dela, nimajo priložnosti, možnosti za vključevanje v širšo družbo.

Prehod mladih iz šolanja v odraslost in zaposlitev otežujejo posebni izzivi. Brezposelnost mladih je bolj občutljiva za poslovni svet, kot brezposelnost odraslih. Mladi, ki vstopajo na trg dela doma in v EU, imajo omejene delovne izkušnje, zato imajo manjše možnosti za zaposlitev. Pogosto so zaposleni za določen čas, s krajšim delovnim časom, v času pripravništva, pri čemer jih je v primeru slabega poslovanja lažje odpustiti.

Kriza v gospodarstvu se je pojavila v obdobju covida in posledično je tu inflacija, ki jo bomo občutili kmalu in nenazadnje tudi zaradi dogodkov v Ukrajini. Pojavlja se že pomanjkanje delovne sile s srednješolsko izobrazbo, v ospredje prihajajo novi digitalni poklici, storitveni in pomagajoči poklici (pomoč starejšim na domu).

Če bi mi odločali, da bi se zmanjšala brezposelnost med mladimi s spodbudami delodajalcev, da zaposlijo mlade, bi jih oprostili plačila prispevkov, vsaj za naslednji dve leti zaposlitve.

Delodajalci bi lahko mlade v času izobraževanja usposabljali na delovnem mestu za delo na konkretnem delovnem mestu. Z vključitvijo v usposabljanje bi delodajalci spoznali in preizkusili kandidate, njihovo znanje, veščine, delovne navade in odnos do dela, ter jih ustrezno usposobili za konkretno delovno mesto.  Tako  bi povečali  možnosti zaposlitve mladih v podjetjih.

Delodajalci lahko za eno leto pridobijo mesečno subvencijo za zaposlitev brezposelnih do starosti 30 ali več let. Sredstva zagotavljata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija iz proračuna. Brezposelnost mladih je kljub počasnemu okrevanju gospodarstva v zadnjem letu še vedno visoka, Zavod RS za zaposlovanje jim namenja posebno pozornost, svetujejo jim posebni svetovalci, mladi se vključujejo v številne programe aktivne politike zaposlovanja, s katerimi si izboljšujejo zaposlitvene možnosti na trgu dela.

Če bi mi odločali, bi poskušali pritegniti mlade z inovativnimi pristopi v izobraževanju, predlagamo več digitalnih in vsebin, poudarke na razvoju zelene enrgije in EKO gospodarstva na vseh stopnjah izobraževanja in s stimulacijami delodajalcev in mladih zaposlenih na prvih delovnih mestih. Vemo, da je trnutno trend kratkotrajna zaposlitev na enem delovnem mestu, da je rotacija dela vedno bolj zanimiva za nas mlade, zato želimo svoje znanje sproti nadgrajevati za nov in drugačna delovna

POSNETEK RAZPRAVE

Julijana predstavlja na 34:00

Dostopnost