escelje, escelje ambasador, evropska unija, eu, evropski parlament, ambasador, ambasadorka, šola ambasador, šola ambasadorka, šola ambasadorka evropskega parlamenta, šola ambasador evropskega parlamenta Preprečevanje odvisnosti med mladimi – razprava z Ireno Jovevo | Šola ambasadorka Evropskega parlamenta - Ekonomska šola Celje

Uporaba prepovedanih drog in zloraba drog sta velik problem za posameznike, družine in skupnosti po vsej Evropi in svetu. Poleg zdravstvenih in socialnih posledic zlorabe drog je trg prepovedanih drog pomemben element kriminalnih dejavnosti v evropski družbi in seveda tudi na svetovni ravni.

Problema odvisnosti, še posebej problemov narkomanije, smo se pri nas začeli resno zavedati pred nekaj leti. Strokovnjaki, ki se ukvarjajo s pomočjo odvisnikom, nas nenehno opozarjajo, da je v Sloveniji narašča uživanje trdih drog.

Opiati so stalni spremljevalci življenja v preteklosti, saj so jih uporabljali vrači, zdravilci in posebneži nekega časa.

Na podeželju so sadili konopljo nekako do šestdesetih let prejšnjega stoletja in so jo uporabljali v tekstilni in vrvarski industriji. Starejši se spominjajo, kako so konopljine cvetove uporabljali za različne bolezni.

Pri nas se droge masovno pojavijo v času hipijevske subkulture, nekako konec šestdesetih in v začetki sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Pleg konoplje so bilizanimivi še opij in LSD. Vedno več mladih je uživalo droge, postal je problem mladih. V Evropo in k nam so prihajale različne supstance, ki so jih najprej uporabljali ameriški vojaki na različnih bojiščih. Žal ima vsak vojaški spopad svojo drogo in posledično tudi tihotapljenej drog.

V Evropi se je pojavila ocenas da Evropejci na leto porabijo 24 milijard evrov za prepovedane droge. Drog so zelo donosen posel za kriminalne trge.

Globalni problem postajajo droge in uporaba več drog hkrati, kar je problem pri zastrupitvi z drogami. Več ljudi umre zaradi zastrupitev z drogami, ker je vzelo več drog hkrati.

Problematika mamil je težišče policijskega dela, pri čemer je pozornosti trgovanje z mamili.

Če bi mi odločali bi bolj vpeli policijo v raziskovanje in razbijanje prodajalcev drog.

Vse preprodajalce bi kaznovali ne glede na moč prodajanja. Tudi majhni preprodajalci so škodljivi.

Julijana Medina Omerovic

Dostopnost