escelje, escelje ambasador, evropska unija, eu, evropski parlament, ambasador, ambasadorka, šola ambasador, šola ambasadorka, šola ambasadorka evropskega parlamenta, šola ambasador evropskega parlamenta Aktivno smo sodelovali v razpravi ENERGETIKA PRIHODNOSTI | Šola ambasadorka Evropskega parlamenta - Ekonomska šola Celje

Energetika prihodnosti je ena pomembnejših tem, ki zadeva tako našo družbo kot tudi naš planet. S čedalje večjimi in slabšimi podnebnimi spremembami se zavedamo, da moramo poskrbeti za čim bolj trajnostno proizvodnjo in potrošnjo energije. Zato ambasadorji Ekonomske šole Celje menimo,

  1. Da bi na področju energetike začeli proizvajati čim več vodika. Vodik je sicer čisto gorivo, ki ob porabi v gorivni celici proizvaja le vodo. Proizvede se lahko na različne načine, npr. iz zemeljskega plina, biomase in obnovljive energije kot sta vetrna in sončna energija. Vodik se lahko uporablja v transportnih sredstvih (avtomobili, vlaki, letala, ladje), hišah v različnih industrijskih procesih, kot gorivo v kmetijskih strojih in vir energije za ogrevanje rastlinjakov. Uporablja se lahko tudi kot gorivo za rakete in druga vesoljska plovila.

Vodik lahko pridobimo tudi s pomočjo mikroorganizmov, in sicer s procesom pretvorbe mikrobne biomase, saj lahko izkoristimo sposobnost mikroorganizmov, da zaužijejo in prebavljajo biomaso ter sproščajo vodik.

Zelo učinkovita možnost za proizvodnjo vodika brez obnovljivih in jedrskih virov je uporaba elektrolize.

  1. Naš drugi predlog je proizvodnja in uporaba bioplina. Po definiciji je ”Bioplin mešanica plinov, sestavljena predvsem iz metana, ogljikovega dioksida in vodikovega sulfida, proizvedena iz surovin, kot so kmetijski odpadki, gnoj, komunalni odpadki, rastlinski material, odplake, zeleni odpadki, odpadne vode in živilski odpadki. Je obnovljiv vir energije.

Edini problem pri proizvodnji je, da nimamo efektivnih načinov za proizvodnjo oz. so precej zamudni, zato predlagamo večje financiranje raziskav na tem področju.

  1. Želimo tudi spodbuditi gradnjo Energy powerwalls, ki prihajajo od podjetja Tesla in so namenjeni kot dodatki za naše nepremičnine.

Teslin Powerwall omogoča shranjevanje energije za kasnejšo uporabo in deluje s sončno energijo, kar zagotavlja ključne varnostne in finančne koristi. Preko dneva se Powerwall polni preko sončne energije, dokler solarni kolektorji ne proizvedejo več elektrike, kot jo porabi dom. Powerwall nato shranjuje to energijo, dokler je dom ne potrebuje, porablja jo ponoči, ko se sončna energija ne proizvaja več ali kadar je električno omrežje brez povezave med izpadom električne energije.”

  1. Hkrati spodbujamo tudi gradnjo večih sončnih celic in vetrnih elektrarn, saj bi s tem čim bolj izkoristili obnovljive vire.

Pred nami je še dolga in težka pot, da izboljšamo trenutno stanje planeta, vendar menimo, da so obnovljivi viri energije pravi korak na teji poti. Potrebno je večje financiranje raziskav, da ugotovimo najboljši in najvarnejši način, s katerim bi najbolje izkoristili obnovljive vire ali izumili nove.

David Labaš, Marija Žugič, Domen Klasič, Tanja Papež

Video posnetek:

https://video.arnes.si/watch/kjq1mmr2gcwf

Dostopnost