escelje, escelje ambasador, evropska unija, eu, evropski parlament, ambasador, ambasadorka, šola ambasador, šola ambasadorka, šola ambasadorka evropskega parlamenta, šola ambasador evropskega parlamenta OBISK EU PARLAMENTA V BRUSLJU IN BELGIJSKIH ZNAMENITOSTI | Šola ambasadorka Evropskega parlamenta - Ekonomska šola Celje

Dijaki Ekonomske šole Celje smo se v marcu 2024 odpravili na obisk parlamenta v Bruslju na povabilo dr. Milana Brgleza. Svojo pot smo pričeli v Celju, in po večurni vožnji z avtobusom smo končno prispeli v Belgijo. Najprej smo si ogledali mesto Bruselj, nato pa je napočil čas za obisk parlamenta. Tam smo se seznanili z delovanjem in cilji Evropskega parlamenta ter delovanjem Evropske unije. Naš evropski poslanec, dr. Milan Brglez, nas je sprejel, razkazal parlament in bil več kot pripravljen odgovarjati na vsa naša vprašanja. Bila je res lepa in prijetna izkušnja za vse nas. Ogledali smo si tudi razstavo v Muzeju evropske zgodovine, ki nas je popeljala skozi evropsko zgodovino, od izvora Evrope in njenega razvoja do izbruha vojne in iskanja boljšega življenja. Po končanem obisku EU institucij smo se odpravili do mesta Antwerpen, ki je del Flamske regije v Belgiji.
Naslednji dan smo obiskali tri znamenita belgijska mesta. Pot nas je najprej vodila do mesta Brugges, ki ima prelepo gotsko, renesančno in romansko arhitekturo. Nato smo se napotili do Genta, ki je pristaniško in univerzitetno mesto. V pozno popoldanskih urah pa smo raziskovali center Antwerpna. Poleg ogledov smo si privoščili belgijsko čokolado, vaflje in krompirček. Naslednji in tudi naš zadnji dan, smo se odpeljali do Waterlooja, kjer je bila zadnja Napoleonova bitka.
Zelo smo hvaležni, da smo dobili priložnost za obisk Belgije in parlamenta.

                                                                                                                                     Laura

Nekaj mnenj udeležencev:

Na ekskurziji sem se imel zelo lepo, kljub dolgi in naporni vožnji. Bil sem zelo zadovoljen z obiskom EU parlamenta, saj vem, da takšne priložnosti verjetno ne bom več imel. Navdušen sem bil nad hotelom in mesti, ki smo jih obiskali. Celotna ekskurzija je bila nepozabna in prečudovita izkušnja.

                                                                                                        Aljaž

 

Ekskurzija mi je bila zelo všeč, saj je bila po mojem mnenju legendarna. Zelo sem užival ob ogledu mest s prečudovitimi starimi hišami.

                                                                                                                                               Filip

Ekskurzija je bila nepozabna izkušnja, saj sem spoznal kulturo nove države, nove ljudi in tvoril nova prijateljstva. Presenečen sem bil nad mestom Bruselj, ki ni najbolj urejeno mesto.  

                                                                                                                                            David

Ekskurzija mi je razširila obzorja o Evropi in njeni zgodovini. Bruselj kot mesto ni ravno namenjeno »turistom«. Mesta, ki smo jih obiskali drugi dan, so zelo lepo urejena in avtentična. Menim, da je bila ekskurzija zanimiva in pestra. Vožnjo z avtobusom bi pa rajši zamenjal z letalom.

                                                                                                                                                          Domen

Bruselj je zelo lepo mesto, čeprav sem si ga predstavljala drugače. Najbolj se mi je vtisnil v spomin obisk parlamenta in mesta Brugges. Mesto je zelo lepo urejeno, ima zanimivo arhitekturo in v njem sem začutila belgijsko zgodovino in kulturo. Hvala vam, da sem imela možnost biti del te ekskurzije in prijetne družbe.                                                               

Urška

Ekskurzija je bila zame zelo zanimiva izkušnja. Bruselj je zanimiv zaradi stavb, ker imajo pozlačene okraske na pročeljih hiš. Zelo sem uživala v vzdušju mesta Brugges in Genta. Presenečena pa sem bila nad visokimi cenami hrane in pijače.

Sara

Dostopnost