escelje, escelje ambasador, evropska unija, eu, evropski parlament, ambasador, ambasadorka, šola ambasador, šola ambasadorka, šola ambasadorka evropskega parlamenta, šola ambasador evropskega parlamenta Dejavnosti v okviru projekta Šola ambasadorska EP | Šola ambasadorka Evropskega parlamenta - Ekonomska šola Celje

Dejavnosti v okviru projekta Šola ambasadorska EP

Svetovni dan čaja

15. decembra zaznamuje mednarodni dan čaja. V ta namen smo na šolo povabili čajna somilierja Filipa in Urha Burnik, ki sta nas preko predstavitve in vodeno degustacijo popeljala v svet pravega čaja. Ob tem pa sta nas opomnila, da je svetovni dan čajev namenjen tudi ozaveščanju javnost o izkoriščevanju delavcev, ki nabirajo in proizvajajo to pijačo. Velike korporacije še vedno nabiralcem čaja ne nudijo ustreznega plačila, bivalnih pogojev in zdravstvene podpore. Velik problem predstavlja tudi okoriščanje otroške delovne sile.

Projekt YOU PART

Z mladimi iz vse Evrope, s katerimi smo zagnali projekt YOU PART, smo svoje ideje, predloge, rešitve in probleme izrazili pred evropskimi poslanci. Med njimi sta našo predstavitev spremljala in argumentirala slovenska evropska poslanca Franc Bogovič in Irena Joveva. Vse ideje, rešitve,… sta si zapisala in gredo v obravnavo. Z njima ostajamo v stiku tudi Celjani, saj gre za našo prihodnost. Dokazali smo, da tudi glas mladih šteje. Belgijo/Bruselj smo obiskali v začetki decembra 2022.

Nik in Miha

Svetovni dan AIDS-a

V torek, 6. 12. 2022, nas je obiskala priznana infektologijnja dr. Evita Leskovšek. Dr. Leskovškova že od pojava bolezni spremlja razvoj bolezni in zdravljenja. Z zanimanjem smo prisluhnili predavanju in obogatili svoje znanje in zavedanje o HIV.

Domen

Srečanje z Benjaminom Verbičem

V petek, 25. novembra 2022, smo gostili slovenskega nogometaša Benjamina Verbiča, ki trenutno svoje nogometno znanje preizkuša v grškem klubu Panathinaikos. Benjamin je v pogovoru predstavil svoje nogometne začetke, spominjal se je svojih srednješolskih dni na Ekonomski šoli Celje, podrobneje pa spregovoril tudi o svoji karieri v Sloveniji in v tujini. Z nami je delil izkušnje ter podal nekaj nasvetov vsem športnim navdušencem. Intervju sta popestrili glasbeni točki naših pevk, dijaki nogometaši so predstavili svoje talente z žogo.

16. november – Mednarodni dan strpnosti

»Mednarodni dan strpnosti (16. november) je spominski dan, ki ga je v Deklaraciji o načelih strpnosti razglasila Generalna konferenca UNESCO na svojem zasedanju 16. novembra 1995.«

https://www.eksena.si/projekti/mi-smo-za-strpnost/dan-za-strpnost-mednarodni-dan-strpnosti/

V projektu Mednarodni dan strpnosti – dan za strpnost in prijateljstvo 2022/2023, ki ga izvaja Izobraževalni center Eksena, je sodelovala tudi naša šola in mladi ambasadoriji.

Mednarodni dan strpnosti je priložnost, ko lahko ponovno ozavestimo pomen strpnih odnosov v družbi in izpostavimo problematiko nestrpnosti.

V tednu od 14. do 18. novembra 2022 smo z dijaki izvedli izobraževalno-ustvarjalno delavnic. Posebno pozornost smo namenili strpnosti in pomenu izrečenih besed. Z dijaki smo razmišljali, kako pogosto namenimo lepe besede drugim in kako se počutimo, ko smo jih sami deležni.

Julijana

Tradicionalni slovenski zajtrk

Ambasadorji EU smo v petek, 18. 11. 2022, sodelovali pri obeležitvi tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki sta ga pripravili naši članici v sklopu 4. izpitne enote POM. Obiskali smo stojnico, na kateri sta nas seznanili o pomenu zajtrka in lokalno pridelane hrane. Postregli sta nas z medom ter kruhom in maslom, ki sta ga naredili sami. Sodelovali smo v nagradni igri in se potegovali za sladko nagrado. Veseli smo bili tudi jabolk, ki smo si jih lahko vzeli z miz na hodniku šole.

Ta dan nas je spomnil na osnovnošolska leta, ko smo vsako leto, tretji petek v novembru, malicali tradicionalni slovenski zajtrk. Ponosni smo, da lahko pomagamo pri ohranjanju te tradicije na naši šoli.

Erasmus+ nam širi meje in obzorja – Malta

Na izmenjavo oziroma prakso v tujini sem se prijavil, saj imam že od nekdaj željo po potovanjih, odkrivanju novih krajev ter spoznavanju novih ljudi. Projekt Erasmus+ me je popeljal na Malto. Državo, ki leži v Sredozemskem morju, sestavlja več otokov in čeri, od katerih sta stalno naseljena le dva otoka – Malta in Gozo. Malta je postala članica EU skupaj s Slovenijo leti 2004, evre pa so začeli uporabljati leto za nami in sicer 1. januarja 2008.

Veliko časa smo preživeli na praksi, a nam zaradi prijetnega delovnega okolja ter prijaznih sodelavcev ni bilo težko. Po opravljenem delovnem dnevu smo imeli še vedno čas za sprostitev na plaži in za preizkušanje lokalnih dobrot v restavracijah ali trgovinah. Ogledali smo si različne kulturne znamenitosti, ki jih bogata malteška zgodovina ponuja res veliko. Sam sem raziskal tudi Nacionalni akvarij Malte, ki me je očaral s prečudovitim podvodnim življenjem.

Čez vikende smo imeli organizirana potovanja, in sicer na otok Comino, kjer smo uživali na priljubljeni plaži Modra Laguna. Obiskali pa smo tudi drugi stalno naseljeni in drugi največji otok Gozo, na katerega smo se popeljali s trajektom.

Moja izkušnja na Malti je bila izjemna, spoznal sem ogromno novih ljudi ter odkril mnogo novih in čudovitih krajev. Hkrati sem pridobil veliko novih delovnih izkušenj na svojem delovnem mestu (Skymar Real Estate).

Celotna izkušnja me je resnično navdušila. Svojega bivanja na Malti ne bom nikoli pozabil.

David Labaš, 3. a

 

NAPOVEDNIK

  • Ni dogodkov
Dostopnost