escelje, escelje ambasador, evropska unija, eu, evropski parlament, ambasador, ambasadorka, šola ambasador, šola ambasadorka, šola ambasadorka evropskega parlamenta, šola ambasador evropskega parlamenta Dejavnosti v okviru projekta Šola ambasadorska EP | Šola ambasadorka Evropskega parlamenta - Ekonomska šola Celje

Dejavnosti v okviru projekta Šola ambasadorska EP

Izboljšajmo bralno pismenost med mladimi

Obiskovanje knjižnic in branje knjig je aktivnost, ki mnogim mladostnikom ni najljubše prostočasno opravilo. Velikokrat najdejo izgovor, da svojega prostega časa ne bi preživljali s knjigo v roki ampak so rajši na družbenih omrežjih ali si ogledujejo televizijske serije. Zato naše dijake vzpodbudimo k branju leposlovnih in poučnih knjig ter obiskovanju knjižnic. Tako smo zanje organizirali videokonferenčno spoznavanje Osrednje knjižnice Celje. Vsak dijak je v dar prejel tudi nagrajeni roman Gremo mi v tri krasne, avtorice Nataše Konc Lorenzutti, v katerem so prestavljene zgodbe najstnikov, ki so zasvojeni z elektronskimi napravami, imajo panične in agresivne napade in izpade, zdravstvene težave… in so bili primorani oditi na poletni tabor v naravi. Z izborom zanimivih knjig in s pogovorom o njihovi vsebini, delavnicami … želimo knjige ponovno približati mladim in izboljšati njihovo bralno pismenost.

 

Dan pozdrava

Prvič so svetovni dan pozdrava praznovali 1973, pobudnika sta bila Brian in Michael McCormack. Danes se svetovnega dneva spominjajo v okoli 180 državah. Pravila dneva  ostajajo enaka, pozdraviti je potrebno vsaj deset ljudi in poskusiti reševati konflikte s sporazumevanjem in pogovorom. Osebna komunikacija je tista, ki ohranja mir.

V času epidemije se je tudi klasično rokovanje spremenilo.


foto in montaža: Sanja M.

Pozdrav vodi do boljših odnosov in je v našem življenju zelo pomemben. Pozdravljamo z namenom, da izkažemo dobrodošlico, pozornost, zaželenost in gostoljubje. Pozdravi se razlikujejo tudi glede na starost pozdravljajočih, saj se mladi drugače pozdravljajo od starejših.
Pozdravi so lahko formalni ali neformalni, kdaj uporabimo katerega je zapisano tudi v bontonu, nekakšnih navodilih vedenja. V poslovnem svetu, na javnih mestih, v neznanem okolju pozdravljamo z ‘dober dan’, ‘dober večer’ in ‘dobro jutro’ do 8. ali 9. ure zjutraj. Neformalni pozdravi kot so serbus, živjo, halo, zdravo, čao, ki  so dovoljeni samo pri neformalnih stikih, torej med prijatelji, znanci in sorodniki, nikakor ne smemo pozdravljati učiteljev in drugih starejših.

več…

Dan slovenske hrane

19. novembra smo na šoli pripravili tradicionalni DAN SLOVENSKE HRANE. Dijake smo ozaveščali o zdravi prehrani in pomenu lokalno pridelanih živil. Pripravili smo stojnice, na katerih smo postavili pomen lokalne hrane in uživanje sveže in domače hrane. Dijakom smo delili jabolka.

Pripravili smo tudi nagradno igro.

Diskriminacija

Na šoli smo pripravili delavnice za mednarodni dan strpnosti (16. 11. ). Deklaracijo o načelih strpnosti je razglasila Generalna konferenca UNESCO na zasedanju 16. 11. 1995.

Ob delavnicah smo ugotovili, da smo precej nestrpni, bolj kot pred epidemijo. Ugotavljamo, da se bomo še pogovarjali o nestrpnosti in drugačnosti. Upajmo, da bomo spoznali, da je nestrpnost velik problem sodobne družbe, ki lahko pripelje do različnih težav.

Pogovor z evropskimi poslanci – 9. 11. 2021

9. novembra 2021 smo se udeležili pogovora s poslanci Tanjo Fajon, Francem Bogovičem in dr. Klemnom Grošljem. Žal tudi tokrat zaradi epidemičnih razmer preko zoom povezave. Pogovarjali smo se in razpravljali o aktualnih temah, s katerimi se trenutno ukvarjata Evropski parlament in EU: ukrepanje proti podnebnim spremembam, energetska transformacija, vladavina prava in demokracija, širitev in Zahodni Balkan, migracije in azilna politika in slovensko predsedovanje Svetu EU.

UVODNI SEMINAR ZA DIJAKE – 4. 11. 2021

4. 11. 2021 je potekal uvodni seminar za dijake. Predstavili so nam organizacijsko ekipo, opisali letošnji program in kratko obrazložili potek objavljanja na družbenih omrežjih projekta.

Posebej sta nas pozdravila v. d. direktorica Hiše EU v Ljubljani, gospa Nastja Klemenčič Čeh in David-Maria Sassoli, predsednik evropskega parlamenta.

Dogovorili smo se, da bomo tudi letos izvedli srečanja s poslanci evropskega parlamenta – podobno kot lani.
Pogovarjali smo se tudi o naših dejavnostih, ki jih bomo poleg obveznih še pripravili skozi vse šolsko leto. Naše dejavnosti se bodo zaključile 13. 5. 2022, ko bomo ponovno ovrednotili naše delo.

Nika Kovačič

Uredili smo naš kotiček

22. 10. 2021 smo prenovili kotiček Mladih ambasadorjev in dodali gradivo v spletno učilnico.

Podmladek je na novo uredil plakate s poslanci EU in obnovil propagandni material v kotičku. Nekaj gradiva smo dobili v MCC, s katerimi uspešno sodelujemo.

 

UVODNI SPLETNI SEMINAR ZA MENTORJE

V četrtek, 21. 10. 2021, smo se mentorji programa Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, udeležili uvodnega spletnega izobraževalnega seminarja.

Ekipa EPAS-a nas je seznanila s projektom, primeri dobrih praks, potekom načrtovanih aktivnosti za to šolsko leto, … Pridobili smo vse pomembe informacije za izvedbo projekta na šoli v tem šolskem letu.

 

NAPOVEDNIK

  • Ni dogodkov
Dostopnost